basisbenodigdheden Surinaamse keuken

benodigdheden

Ok dan, laten we bij het begin beginnen. We willen Surinaams hindoestaans koken maar wat hebben we daarvoor nodig? In dit artikel laat ik zien wat de basisbenodigdheden zijn om een Surinaams hindoestaans gerecht op tafel te zetten.

Voor Indiase gerechten zijn er weer andere kruiden die je nodig hebt, die zal ik een andere keer doornemen, we hebben het nu echt over de Surinaamse keuken, oh en zoals je op de foto ziet recyclen we elk potje wat overblijft en stoppen we daar onze kruiden in. Vandaar dat er ook pimentkorrels in het potje zit waar laurierblad opstaat šŸ˜€

Ik heb hier alles bij elkaar gezet, van boven naar beneden:

benodigdheden surinaamse keuken

1. laos of galanga lijkt op gember maar is wat meer frisser en citrusachtig.
2. gember tegenwoordig in elke supermarkt wel te vinden, Surinamers maker er ook graag gemberstroop mee.
3. kentjoer of kleine galangal heeft een hele sterke aparte smaak, het is in Surinaamse pindasambal een essentieel onderdeel.

Deze ingrediƫnten hebben onze Javaanse Surinamers meegenomen, ze zijn verwant aan elkaar en echte smaakmakers aan je gerecht. Ik gebruik het in bami, nasi, kipgerechten, saoto (zoals je ziet de Surinaams Javaanse gerechten). De voorkeur gaat uit naar verse (koop ze een keer vers bij een toko en vries ze dan in) maar als je die niet kan vinden is de poeder variant ook goed maar let dan op dat je wat minder gebruikt. Vers smaken ze namelijk wat minder sterk dan in de poedervorm.

4. uien en knoflook gaan hand in hand, het is de basis van eigenlijk ieder hindoestaans gerecht dus we gebruiken het veel!

5. zwarte peper

6. bladselderij soepgroente of soepoewirie in de Surinaamse volksmond, zoals de indiers overal rijkelijk koriander op strooien doen wij dat met bladselderij.

7. rijst vroeger werd veel Surinaamse rijst gebruikt dat is een wat dikkere vollere korrel maar ik gebruik het liefst basmati en met mij tegenwoordig bijna de meeste hindoestanen wel. Basmati is een lange korrel wat een niet plakkerige, droge rijst oplevert. Ga voor het beste resultaat voor de betere merken als Tilda en Akash.

8. komijn in het hindoestaans ook wel jeera genoemd. Soms verwerk ik het in zn geheel in een gerecht maar lekkerder is om de zaadjes kort te verhitten en dan te malen in een koffiemolen of vijzel, lekker in dal (linzensoep).

9. maggiblokjes ik gebruik dit eigenlijk niet, alleen in mijn saoto, verder niet echt eigenlijk maar er zijn nog steeds Surinamers die het overal indoen.

benodigdheden surinaamse keuken

10. pimentkorrels of lontai wordt ook veel gebruikt, in saoto of bijv bruine bonen.

11. laurierblad

12. adjuma op de foto, madame Jeanette mag ook, let wel adjuma wordt echt gebruikt om je eten pittig te maken, Mevr Jeanette geeft meer smaak aan je eten.

13. tomatenpuree gaat in veel gerechten, ook voor de kleur. Voordat je tomatenpuree toevoegt ‘ontzuur’ het dan door het tegen de wand van je pan te verhitten en dan pas door je gerecht te mengen. Zo heb je niet dat rauwige van de tomatenpuree.

14. massala meegenomen door onze voorouders uit India; hindoestaanse kerriepoeder, op de foto zie je verschillende merken, ze zijn alle 3 prima als je net begint met hindoestaans koken maar als je iemand kent die naar Suriname gaat vraag dan of diegene een beetje van daar wil meenemen voor je. Als ik je mag adviseren zou ik voor Nandan gaan, Arva kan te sterk van smaak zijn als je nog niet gewend bent ermee te koken en Chan’s vind ik weer te weinig smaak hebben maar nogmaals het zijn alle 3 prima massalas. Als je heel enthousiast bent kan je het ook zelf maken. Verder zijn er ook nog andere varianten van massala verkrijgbaar zoals chutney massala of doksa massala, deze worden speciaal voor deze gerechten gebruikt. Garam massala is echt Indiaas en heeft weer hele andere bestanddelen.

benodigdheden surinaamse keuken

15. zonnebloemolie, we gebruiken geen fancy oliƫn maar gewoon liters plantaardige olie gaan er bij ons doorheen in de keuken. Als je wat bewuster wil zijn gebruik dan kokosolie (de onbewerkte variant dus niet de geurloze).

16. soyasaus (black soy), kasripo in de volksmond maar dat is het eigenlijk niet. De echte kasripo is niet echt makkelijk verkrijgbaar meer dus grijpt men naar soyasaus; een goede vervanger daarvoor.

benodigdheden surinaamse keuken

benodigdheden surinaamse keuken

Naast kruiden is er ook nog bepaalde speciale keukengerei wat je kan gebruiken maar hiervoor mag je altijd een alternatief gebruiken welke ik erbij zal zetten. Ik kook wel het liefst hiermee want dat vind ik fijn.

1. vijzel of moulinex om je peper, ui en knoflook in fijn te maken. De moulinex gebruik ik als ik een grotere hoeveelheid wil fijnmaken en de vijzel als ik voor 1 gerecht genoeg wil hebben.

vijzel

moulinex

Op zondag maak ik altijd een voorraadje ui-knoflook-peper voor de hele week, dat scheelt me tijd. Ik kan dan meteen beginnen met koken in plaats van eerst alles te pellen en stampen. Neem hiervoor 1 bol gepelde knoflook op 2 a 3 uien en 2 adjuma pepers naar smaak. Maal alles goed fijn, doe het in een potje en giet er wat zonnebloemolie overheen. In de koelkast blijft het zo wel een klein weekje goed.

ui peper knoflook

2. karhaiya een echte hindoestaanse gietijzeren wok, ik vind sommige gerechten echt heel prettig om hierin te maken en het zijn mijn meest gebruikte pannen (dat zie je er ook wel aan vanaf). Een goede pan met dikke bodem is ook prima.

karhaiya

karhaiya

karhaiya

3. tawa, wordt gebruikt om roti op te bakken maar een grote koekenpan is net zo goed.

tawa

Zoals je ziet zijn het niet de meest exotische ingrediƫnten dat je nodig hebt. Alles is wel verkrijgbaar in de supermarkt en het hoeft ook niet zo duur te zijn. Kijk in je keukenkastje wat je nog mist aan benodigdheden en we gaan de volgende keer een lekker gerecht hiermee maken. Ik wens iedereen een prettige week toe.

5 gedachten over “basisbenodigdheden Surinaamse keuken”

  1. Echt heel leuk gedaan…!!! En leerzaam… Was ff een reality check om te kijken of ik ook alles gebruik en in huis heb.

  2. Hoi Sita,

    Ik ben zo blij dat ik jouw website heb gevonden! Eindelijk de alle informatie die ik zocht bij elkaar. En nog leuk gepresenteerd ook!
    Nu even een domme vraag: is de soyasaus die je gebruikt zout of zoet?

  3. Beste Sita,

    Allereerst nice 2 meet u online en mijn complimenten waarmee u bezig bent, ga zo door, laat u zich
    niet uit het veld slaan, de aanhouder wint.

    Het is een toeval dat ik uw naam ben tegengekomen (wie zoekt die vindt) door te googelen en uw
    profiel ook doorgenomen.

    Mijn naam is Waldo Hassankhan beter bekend als dOUBLEyOU, woont in Rotterdam en hebt als
    hobby koken en radioprogramma maken (www.radiopehchaan.com)

    Op uw website heb ik Karhaiya’s gezien en mijn vraag bij deze aan u is please of u ze het ook verkoopt?

    Ik ben op zoek naar modellen met een doorsnede van ongeveer 45 cm.

    Laat het aub ff weten en mocht het zijn dat u het niet verkoopt zou mij kunnen adviseren bij ik het kan kopen?

    Alvast bedankt voor uw support en in afwachting van uw antwoord wens ik verder het allerbeste toe in het leven.

    Met vriendelijke groeten van uit The Big Harbour City of Holland,

    W.A.J. Hassankhan.
    wajhassankhan@gmail.com

    0102262066
    0642745723

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *