paneer

In mijn vorige artikel liet ik zien hoe je een heerlijk makkelijke biryani kan maken. Daarbij serveerde ik palak paneer als bijgerecht. Paneer is een Indiase kaas wat je makkelijk zelf kan maken en palak is spinazie. Het lijkt lastig om paneer zelf te maken maar dat is het helemaal niet.

ingrediënten
– 2 liter volle melk
– sap van 1 citroen

1. Breng de melk aan de kook in een ruime pan. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.

2. Maak ondertussen een vergiet klaar door er een kaasdoek of dunne katoenen stof overheen te leggen. Plaats het vergiet op een ruime kom.

3. Wanneer de melk begint de koken voeg je langzaam het citroensap toe aan de melk. Je zal zien dat er direct kaas (sponsachtig wit) verschijnt. De kaas (panir) scheidt zich direct van de helder groen-gele wei af. Als het volledig van elkaar gescheiden is vang je de paneer op in de kaasdoek.

4. Laat de paneer nu in de zeef uitlekken, knijp af en toe voorzichtig het vocht eruit. Spoel de paneer na met koud water om het zurige van de citroen te halen.

5. Het hangt er nu vanaf wat je met de paneer wil gaan doen. Als je stevige blokjes wil om bijv in een groentegerecht te verwerken leg dan de paneer gewikkeld in de kaasdoek onder een gewicht. Ik gebruik daarvoor mijn roti tawa die ik op de paneer leg en daarop doe ik nog mijn stenen vijzel. Hoe langer de paneer geperst wordt, hoe steviger het wordt. Ik heb het hier heel kort gedaan, maar 30 minuten, maar het beste is om ongeveer 3 uur aan te houden. Beter is dus om het een avond van te voren te maken.

Mocht je de paneer willen gebruiken om bijv rasmalai te maken dan is het voldoende om de kaasdoek stevig om de paneer te wikkelen en het vocht met de handen eruit te persen. Dan kan je het in de gewenste vorm kneden.

Mocht het niet helemaal duidelijk zijn, laat het me gerust weten. Een variant erop is om met yoghurt te werken ipv met citroen, dan word je paneer zachter en is het beter geschikt om rasmalai (een indiase zoete dessert) mee te maken.

Hierbij nog het recept van de palak paneer:

Ingrediënten
400 gram spinazie
2 kleine tomaten
paneer gemaakt van 2 liter melk
4 el zonnebloemolie
2 el boter
1 middelgrote ui
1 el geraspte gember
4 teentjes knoflook (ik gebruik mijn knoflook-uienpaste)
1/2 tl kurkuma
1/2 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl rode chilipoeder
1 el garam masala
200 ml room
1 kopje water
zout om te proeven

1. Voeg de spinazie toe aan een pan met kokend water. Kook 1 minuut en laat uitlekken. Als de spinazie iets afgekoeld is, pers je zo veel mogelijk water uit de spinazie.

2. Doe de tomaten in een blender of keukenmachine en blendeer het. Voeg vervolgens de spinazie toe en pulseer zodat de spinazie enigszins grof blijft.

3. Verwarm in een grote koekenpan 2 eetlepels olie op middelhoog, en bak de paneer tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Haal uit de pan en zet apart.

4. In dezelfde pan verwarm je de resterende olie en boter. Voeg uien toe en kook tot ze goudbruin zijn. Dan knoflook/ui/gember pasta toevoegen, minuutje meebakken en vervolgens alle kruiden toevoegen. Nu voeg je de tomaat/spinazie mengsel, water en zout toe. Laat 15 minuten op middelhoog vuur koken, af en toe roeren.

5. Het mengsel wordt dikker en de spinazie verandert van een felgroene naar een groenachtig bruine kleur. Voeg de room en paneer toe. Laat nog eens 5 minuten koken om de paneer te verwarmen.
Serveer met de biryani of basmati rijst, eet smakelijk!

2 gedachten over “paneer”

  1. Hoi Sita. Uit dit recept kan ik niet op maken wanneer je ingredienten zoals garam masala, kurkuma, chilipoeder etc. moet toevoegen. Ik neem aan bij stap 4?

    1. Hai Adhuna, dankjewel voor je reactie en oplettendheid! Je hebt helemaal gelijk en ik heb het aangepast, ik was dat stuk gewoon vergeten. Nogmaals dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *